+46 702 60 86 30 info@personligtmasterskap.se

Att meditation och mental träning är bra är väldigt många överens om. Mental träning är en av de viktiga grundstenarna i Personligt Mästerskaps program, för att skapa hållbar förändring, sänka grundspänning och jobba med mål och resultat.

hälsofrämjande effekter av meditation

Förutom dessa effekter kan vi i Epoch Times läsa en artikel av Dr. Frank Lipman där han skriver om:

Fyra hälsofrämjande effekter av meditation

1. Meditation producerar lyckohormoner, lindrar ångest och verkar smärtstillande

Man kan se en ökad produktion av endorfiner vid meditation. Endorfiner är kroppens eget morfin och verkar smärtstillande och ökar välbefinnandet. Personer som använder mental träning och meditation regelbundet har ett bättre tålamod, har lättare att hantera stressande situationer och oroar sig i mindre för småsaker.

2. Meditation sänker blodtrycket, minskar risken för stroke och hjärtsjukdomar

Studier visar att meditation kan ses som ett alternativ till att sänka både systoliskt och diastoliskt blodtryck. Lägre blodtryck minskar risken för stroke och andra hjärtsjukdomar och kan vi ersätta medicinering så slipper vi även medicinernas biverkningar.

3. Meditation saktar ner hjärnans åldrande och håller kromosomerna unga

I en studie drar forskare vid Ucla slutsatsen ”att meditation verkar bidra till att bevara hjärnans grå substans, den vävnad som innehåller nervceller”. Detta saktar ner hjärnans åldrande och minskar risken för neurologiska problem. Det finns också andra studier som visar att mental träning och meditation minskar slitaget på telomererna i hjärnan, läs mer här: Minska åldrandet med Mental Träning

4. Meditation ger bättre sömn och är bättre än en tupplur under dagen

Regelbunden träning gör att vi har lättare att slappna av och inte fastna i stressande tankar när vi ska somna. Det gör insomnandet lättare och vi får en bättre sömn. En kort paus med meditation eller mental träning mitt på dagen hjälper också till för att återfå ny energi och har visat sig mer effektiv än en tupplur.

Här hittar du hela artikeln i Epoch Times

Vill du veta mer om vad mental träning är bra för?
6 hälsoeffekter av Mental TräningSkillnader och likheter mellan meditation och mental träning kan du läsa om här.