+46 702 60 86 30 info@personligtmasterskap.se

Sänk stressnivåerna med Mental Träning, Mindfulness och motion och minska åldrandet. Det kunde man läsa om i Svenska Dagbladet för några år sedan. Forskaren Elizabeth Blackburn som tilldelades Nobelpriset i medicin år 2009, berättar i artikeln om sin forskning om hur stress påverkar telomererna och telomeraset.

Elizabeth Blackburn - minska åldrandet med mindfulness

Elizabeth Blackburn

Telomerer är det som sitter längst ut på kromosomerna och deras funktion är att skydda kromosomerna och vårt DNA. Telomeras är ett enzym som ska bygga upp och reparera telomererna. Telomererna slits naturligt med åldern och nu kan man se att en hälsosam livsstil kan minska slitaget och hjälpa telomeraset att reparera telomererna.

Alla kommer vi att dö någon gång, och naturens gång kan vi inte påverka, däremot kan vi se till att vi inte åldras snabbare än vi borde. Elisabeth Blackburn har genom sin forskning kunnat visa att stress ökar åldrandet på cellnivå. Man kan också se att en hälsosam livsstil minskar slitaget på telomererna. En hälsosam livsstil innefattar mindfulness och mental träning, måttlig motion och hälsosam mat.

Att Mental Träning har många positiva effekter på vår hälsa vet vi. Därför är det extra roligt när det finns vetenskapliga studier som visar exakt vad som händer. Och vem vill inte ta kontroll över sitt åldrande? Åtminstone att påverka de faktorer vi faktiskt kan göra någonting åt. Vi är glada att vi med Personligt Mästerskaps program kan hjälpa människor att sänka sina stressnivåer, må bättre och minska åldrandet.

Läs hela artikeln här: Träning och lugn håller cellerna unga, SvD 23 jul 2013.