+46 702 60 86 30 info@personligtmasterskap.se

Stress är en känsla vi alla upplever någon gång. Det är ett naturligt försvar som vi har med oss redan sedan stenåldern när vi behövde skärpa våra sinnen och uppbringa lite extra energi. Stress i sig är inte farligt, men det är när vi går med ett ständigt stresspåslag som vi får negativa effekter av stressen. Vi behöver alltså lära oss att hantera höga stressnivåer och komma ner i varv så vi landar på en lägre grundspänning, där vi kan återhämta oss och fylla på energin.

stresshantering

Här kommer sju enkla tips för stresshantering:

1. Andas uuut – några gånger

När du känner att börjar varva upp och bli stressad så stanna upp och andas ut all luft i lungorna. När du tömmer lungorna, och verkligen pressar ut all luft, kommer din andning automatiskt att styras mot att bli djupare istället för grund som är associerat med ett stressat tillstånd.

Inandningen kommer att gå av sig själv, när du väl tömt lungorna kommer diafragman att dra in ny luft i lungorna med ett djupt andetag. Djupa andetag sänder signaler till din kropp och hjärna att varva ner.

2. Var snäll och artig mot dig själv

En viktig orsak till att bli stressad är din egen interna dialog – det du säger till dig själv i olika situationer när du tänker igenom saker. Lägg märke till vilken typ av röst du använder, vilken tonläge den har och vad du säger till dig själv. Vad sa du förra gången du jagade upp dig över något?

Vad säger du när du:

  • Slår dig själv på tummen med en hammare?
  • När du springer på soffan hemma och slår i tån?
  • När du håller på att komma för sent till jobbet?
  • När du sagt något du ångrar?

Ändra tonläget på rösten, om den var barsk och uppfordrande så gör den istället vänlig och mjuk. Om den hade ett högt tempo, så sänk det. Hade den ett högt tonläge så flytta ner det och använd en mörkare röst. Förändra den på så många sätt du kan så att den blir mer artig och stödjande. Du kanske fortfarande behöver fundera igenom något men du behöver inte vara ohövlig mot dig själv.

3. Gör små förändringar

Förändra något i din miljö varje dag. Forskning har visat att ju mer människor får uttrycka sig själv i sin omgivning, ju mer avslappnade och lugna känner de sig. Gör därför din miljö mer personlig, om det är på din arbetsplats så ta med blommor, eller sätt upp ett vykort på väggen. Eller en tavla eller en teckning som du tycker om. Gör något lite varje dag så att det blir lite mer ombonat och trevligt för dig. Skicka signaler till dig själv att du har kontroll.

4. Motionera varje dag

Stress har en stor fysisk komponent. Ett av de allra bästa sätten att koppla av och varva ner är att använda och göra av med energi och kroppens upplagrade beredskap. 20 minuter på gym eller en rask promenad i friska luften hjälper din kropp att slappna av. Det här är så simpelt att det är lätt att glömma bort. Fysisk aktivitet är ett av de allra bästa och snabbaste sätten att balansera kropp och själ.

5. Förändra din referensram – ditt perspektiv

Våra reaktioner orsakas av vårt sätt att se på saker, hur vi tolkar omvärlden. Det finns egentligen inget som är stressande i sig själv, det är meningen och tolkningen vi ger händelser som skapar vår upplevelse och som gör att vi blir stressade. Kan du tolka situationen annorlunda?

Om du hamnat i ”fel kö” och har bråttom så kan du fundera över vad som är bra med att få tio minuter för sig själv att inte göra någonting på. Se möjligheten i att stå still och tänka och nyfiket titta på folk runt omkring dig. Vad är egentligen viktigt? Se vad du har istället för vad inte har. Du fick tio minuter för dig själv – du har inte missat eller ”tappat” tio minuter som måste tas igen.

6. Mini-meditation

meditation och mental träningAnvänd fem minuter till att bara gå in i dig själv. Låt din tanke vandra från ”tå till topp”. Rikta ditt inre tankefokus på en kroppsdel i taget och känn hur den blir avslappnad…

…eller…

Tänk dig att du har en varm sol i ditt bröst. Den lyser och strålar i de mest fantastiska, underbara färger. Känn värmen. Låt sedan ”din sol” åka runt i hela kroppen och sprida känslan av välbehag där den drar fram…

7. Ta en powernap

Sov en stund. Sätt dig och vila med nyckelknippan i handen. När du tappar knippan är du fullständigt avslappnad och det är dags att vakna. Poängen är att inte somna så att du hamnar i djupsömn.